În aşteptarea lui „Mildred Pierce”, cap de afiş la Premiile Emmy


Luni, 5 septembrie, la HBO debutează miniseria originală Mildred Pierce, nominalizată la 21 premii Emmy 2011, printre care Cea mai bună miniserie sau film TV şi Cea mai bună actriţă într-o miniserie sau film TV (Kate Winslet). Cele cinci episoade vor fi difuzate în fiecare luni, de la ora 20.00.

„Mildred Pierce” al lui James M. Cain e genul de roman pe care l-ar aborda mai degrabă cinema-ul, flancat de câteva staruri în distribuţie şi marketat probabil ca remake. Însă HBO are flerul, talentul şi dispoziţia să mizeze pe subiecte pe care alte canale nu le-ar aborda din motive de profitabilitate. Melodrama în cinci părţi despre o femeie care se zbate pe două fronturi, Marea Depresiune şi relaţia cu fiica ei, e regizată de Todd Haynes (Far from Heaven, I’m Not There), iar pe generic figurează, pe lângă Winslet, Guy Pearce, James LeGros, Melissa Leo, Brían F. O’Byrne şi Evan Rachel Wood.

Cartea apărută în 1941 a fost ecranizată în 1945 de Michael Curtiz, cu Joan Crawford jucând (împotriva firii) rolul de mamă iubitoare, pentru care a şi primit un Oscar. În noir-ul de atunci, Curtiz îşi luase libertăţi nemăsurate asupra romanului şi inventase o crimă care să-i dea, până la urmă, tonul de noir. Altfel ar fi fost, aşa cum încearcă şi Mildred Pierce-ul nou, o dramă psihologică despre relaţia complicată dintre o mamă devotată (şi o femeie conştientă de sexualitatea sa, ceva neobişnuit pentru epocă) şi fiica ei capricioasă şi aproape malefică în perseverenţa de a-i sabota gesturile de iubire.

Mildred Pierce e o excepţie

Regizorul Todd Haynes s-a întors la romanul original împreună cu scenaristul Jon Raymond, a luat replici întregi de acolo şi a căutat să surprindă dinamica delicată dintre cele două personaje. Dacă noir-ul îşi permitea să lase spaţii întunecate – nu neapărat în raţiunile unor fapte, cât în sursa lor profundă -, drama a trebuit să le lumineze. Potrivit criticii americane, lui Todd Haynes nu-i reuşeşte asta în totalitate, însă Mildred Pierce rămâne o mică bijuterie de interpretare şi redare a unei epoci (detaliile sunt şlefuite cu o minuţiozitate admirabilă), motiv pentru care a şi fost seria cu cele mai multe nominalizări la Emmy 2011.

Presa americană i-a fost în cea mai mare parte favorabilă, iar „L.A. Times” nota, chiar, foarte entuziasmat, că „Mildred Pierce nu e doar televiziune de cea mai bună calitate, e o revelaţie”. Două dintre motive sunt Kate Winslet şi Evan Rachel Wood, perfecte în roluri.

Mildred Pierce (Kate Winslet), soţia unui afacerist în imobiliare, se vede fără bani şi fără sprijin după ce business-ul acestuia se prăbuşeşte în timpul Marii Depresiuni. Despărţită de el, rămâne singură să-şi crească şi să-şi mulţumească fiica (Morgan Turner, copil, şi Evan Rachel Wood în adolescenţă) egoistă şi snoabă. Cu totul atipic pentru vremea respectivă, Mildred e deschisă în relaţiile ei sexuale şi prin viaţa sa trec mai mulţi bărbaţi, inclusiv Monty Beragon (Guy Pierce), un tip atrăgător şi şiret din upper class. În timp, reuşeşte să-şi deschidă un restaurant şi să-şi refacă viaţa, însă relaţia cu fiica ei pare imposibilă.

„Acţiunea din Mildred Pierce are loc în timpul Marii Depresiuni, dar explorează criza prin intermediul clasei de mijloc şi a problemelor acesteia: mândria, statutul social, efortul depus pentru a păstra acest statut. Totul seamănă foarte mult cu chinurile prin care trece astăzi lumea”, explică Haynes în notele de producţie. „Cele mai multe drame casnice se concentrează asupra personajelor feminine confruntate cu constrângeri sociale, reprimări tipice suburbiei şi vulnerabilitate. Mildred Pierce e o excepţie”, adaugă el.

„A fost mai greu decât tot ceea ce-am făcut de la Titanic încoace”

Guy Pierce a fost cel mai greu de găsit în rolul bărbatului rafinat şi alunecos, iar Winslet, cel mai uşor – regizorul o avea în minte de pe când citea romanul. „Din nu ştiu din ce motiv m-am gândit la Kate Winslet încă de când am citit cartea”, îşi aminteşte Haynes. „N-o cunoscusem niciodată pe Kate. Nu mai lucrasem cu ea. Şi cât am citit, nu mi-am putut-o scoate din cap. Mi s-a părut că e singura actriţă capabilă să joace acest rol. Când am scris scenariul, Kate a devenit un soi de forţă creatoare”.

Pentru că apare în aproape fiecare pagină a scenariului de 280 de file, Winslet declara: „Proiectul ăsta a fost mai greu decât tot ceea ce-am făcut de la Titanic încoace. E ca şi cum am făcut două filme şi jumătate în 16 săptămâni. A fost o provocare uriaşă, dar efortul a meritat”. Ca să intre rolul femeii pe cont propriu din anii 30, a gătit plăcinte şi a tăiat pui, spre amuzamentul şi, totodată, admiraţia echipei.

Foarte apreciate au fost şi costumele creatoarei laureate cu Oscar Ann Roth, care a mai lucrat cu Winslet pentru The Reader.„Am avut 2000 de figuranţi – asta înseamnă 1000 de jartiere”, spunea Roth „Am auzit o grămadă de femei care se îmbrăcau pentru câte o scenă şi regretau că nu ne mai îmbrăcăm aşa în zilele noastre… De fapt, n-are legătură cu epoca sau cu moda. Totul ţine de filosofia de viaţă pe care o îmbrăţişează fiecare”.

Acţiunea se petrece în Los Angeles, însă filmările au avut loc în Long Island, într-un loc numit The Gables, construit în anii ‘30 pentru a-i atrage pe oamenii din cinema să lucreze la New York. Un loc perfect pentru exterioarele cartierului lui Mildred, însă abia după ce a fost decorat cu zeci de palmieri, portocali şi pomi de avocado aduşi cu camioanele din Florida.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *