
Nu e greu să ţi-o imaginezi pe Angelina Jolie doborând din poignée batalioane de bodyguarzi şi heavily trained agents. A mai trecut prin asta, ca aproape toţi actorii de la Hollywood (unii nu şi-au mai revenit niciodată). Angelina o face însă cu farmec şi, cumva, femeia asta aproape scheletică poate fi hipnotizantă. Ceea ce nu înseamnă şi că schemele ei de Super&Wonder&Spider Woman la un loc au vreo fărâmă de plauzibilitate. Philip Noyce, laolaltă cu scenariştii Kurt Wimmer şi Brian Helgeland, par interesaţi de orice altceva în afară de asta.
Salt e un film de acţiune cu un plot anacronic (şi oarecum nostalgic), dintr-o epocă în care savanţii malefici, teroriştii fără scrupule şi soldaţii fără creier veneau iremediabil din Rusia. Evelyn Salt (amatorii de conspiraţii au găsit pe loc înţelesul ascuns din spatele numelui – evil insult, dacă nu v-a trecut prin minte) e genul de erou cu trecut incert – incertitudine pe care Noyce o menţine până la sfârşit, e probabil singura carte pe care o joacă bine.
E agent CIA, căsătorită cu un arahnolog care o salvează din închisorile nord-coreene, unde a fost torturată pentru spionaj (ca arahnolog, în viziunea scenariştilor, dragul de soţ german are voie să se plimbe liber la graniţa Coreei de Nord, spre deosebire de alţi muritori). Cu o zi înainte ca preşedintele Rusiei să facă o vizită la Casa Albă, un agent rus (Daniel Olbrychski) vine de bunăvoie la sediul CIA şi, sub privirile agenţilor Ted Winter (Liv Schreiber) şi Peabody (Chiwetel Ejiofor), pune intriga pe masă: Salt este un spion crescut într-un soi de şcoală-batalion disciplinar din Rusia special pentru misiuni în Statele Unite. Sarcina ei este să-l ucidă pe preşedintele Rusiei.
Ce urmează poate fi regăsit în sute de filme de acţiune de serie A, B sau C. Doar că eroina are o doză mai consistentă de sex-appeal decât restul lumii (şi lui Tom Cruise i-ar fi mers – rolul i-a fost destinat lui, iniţial). Autorii însăilează cu deosebit talent un şir de inepţii: pe lângă arahnologul care are liber în Coreea graţie meseriei, Jolie confecţionează bombe cum ai pregăti clătite, din te miri ce, pe o autostradă americană se vând căciuli de blană ruseşti, iar agenţii secreţi comunică informaţii de maximă importanţă prin banalele SMS-uri (care agenţi se pare că aveau dosarul cu trecutul suspect al lui Salt, dar nu s-au uitat niciodată pe el).
S-a râs copios când unul dintre agenţii ruşi a fost strigat Nicolai Tarkovski, cum s-a râs la o frază hârşâită ca „Operaţiunea la scară mondială de distrugere a SUA e pe cale să înceapă”. La un moment dat, tot se va sătura Hollywood-ul să mai salveze America.