Filmele anului 2019 în cinematografele românești. Topul lui Victor Morozov


Ca să știm și noi despre ce vorbim, am vrut o listă cu nume ceva mai familiare și mi-am autoimpus criteriul următor: toate filmele din top să fi fost distribuite în sălile din România în anul curent. A ieșit un clasament cu multe filme din 2018 – dar și cu destule titluri proaspete; cu destule superproducții – dar și cu câteva propuneri surprinzătoare (Amanda, Tranzit, În libertate! sau Păsări călătoare, care nu a mai prins configurația finală), care sfidează logica previzibilă a mașinăriilor de studio puse pe făcut bani.

Un astfel de cinema aș dori să văd tot mai des pe ecranele noastre; cele câteva titluri de mai sus arată că, de fapt, cu ceva efort, se poate propune și la noi un program alternativ, care să canonizeze filme mici și artizanale. Rămâne Leto pe locul 1 – contrapunctul absolut al tuturor încercărilor academice, încrâncenate, cu morgă care fac prea des turul festivalurilor. Un film pe care tot nu mă satur să-l revăd și care-mi redă încrederea într-un cinema popular, care să se construiască din – și cu – bucuriile noastre.

10. En liberté ! / În libertate! (Pierre Salvadori, 2018)

9. Transit / Tranzit (Christian Petzold, 2018)

8. Ad Astra (James Gray, 2019)

7. Dolor y gloria / Durere și glorie (Pedro Almodóvar, 2019)

6. The House that Jack Built / Casa pe care Jack a construit-o (Lars von Trier, 2018)

5. Gisaengchung / Parazit (Bong Joon-ho, 2019)

4. Lazzaro felice / Lazzaro cel fericit (Alice Rohrwacher, 2018)

3. Amanda (Mikhaël Hers, 2018)

2. Beoning / În flăcări (Lee Chang-dong, 2018)

1. Leto / O vară rock’n’roll (Kirill Serebrennikov, 2018)


Un răspuns la “Filmele anului 2019 în cinematografele românești. Topul lui Victor Morozov”

  1. În opinia mea, este o listă interesantă de filme, care conține titluri dintr-o varietate de genuri și stiluri, începând cu producții hollywoodiene până la filme mai mici și independente. Este îmbucurător să văd că în România sunt distribuite astfel de filme și că există interes pentru ele din partea publicului. Este de remarcat că, pe lângă filmele de succes la box-office, există și propuneri surprinzătoare care oferă o alternativă la producțiile comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *