Cum stau filmele româneşti în box office: „Fluierul” deţine supremaţia

7
669

CLASAMENT PROVIZORIU. Şirul de premiere româneşti ale anului se încheie în acest weekend cu un film de Ioan Cărmăzan, Oul de cuc. Ajunse aproape de finiş, filmele îşi numără spectatorii şi încasările, după cel mai bogat sezon în premiere autohtone din ultimii ani. Într-un top parţial alcătuit de filmreporter.ro – unele filme încă rulează în cinematografe – Eu când vreau să fluier, fluier al lui Florin Şerban deţine supremaţia pe anul 2010, cu peste 52 500 de spectatori şi 235.000 de dolari din încasări. Este secondat, în acest clasament provizoriu, de o producţie marca Sergiu Nicolaescu, Poker,  care a adunat 24.200 de oameni la cinema.

Marţi, după Crăciun îşi revendică bronzul, cu circa 12.300 de bilete vândute şi 43.500 de dolari din încasări, din 17 septembrie încoace. Aproape de filmul lui Radu Muntean se ţine comedia lui Nap Toader, Nuntă în Basarabia, care a adus la cinema 11 457 de spectatori, din 24 septembrie până pe 21 noiembrie, şi a încasat 36 360 de dolari.

În exact o lună, din 29 octombrie, Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu a strâns 10.921 spectatori şi 29.000 de dolari. Cu un asemenea demaraj în forţă, până la final de an, pelicula lui Andrei Ujică are şanse să depăşească măcar Nuntă în Basarabia. De fapt, atât Autobiografia cât şi Marţi, după Crăciun, pe lângă traseul oficial din cinematografe, au rulat în case de cultură, teatre şi săli vechi din mai multe oraşe din ţară, în cadrul Zilelor Filmului Românesc şi au adunat câteva mii de spectatori.

Debutul lui Marian Crişan, Morgen, cumulează 9 778 de bilete vândute şi 21 138 de dolari, iar Kapitalism – reţeta noastră secretă, documentarul lui Alexandru Solomon, în jur de 8300.  Deşi a stat multe săptămâni în săli, Websitestory, regizat de Dan Chişu, a punctat doar puţin peste 7400 de privitori.

Medalia de onoare a lui Călin Netzer a adunat 5150 de spectatori şi 18 841 de dolari (încasările sunt mai substanţiale ca la alte filme, pentru că a rulat în multiplexuri), din 12 noiembrie încoace. Lansat de curând în cinematografe, pe 19 noiembrie, Portretul luptătorului la tinereţe are 3428 de spectatori, în timp ce Felicia, înainte de toate a fost văzut în vară de circa 4000 de spectatori.  La final de traseu, Caravana cinematografică a lui Titus Muntean numără aproape 4000 de intrări

Despre alte mame n-a reuşit să aducă în faţa ecranului de cinema mai mult de 549 de spectatori, în 3 săptămâni, iar Europolis, în regia lui Cornel Gheorghiţă, contabilizează după primul weekend 427 de bilete cumpărate.

Un parcurs extrem de slab l-a avut Mar Nero, drama lui Federico Bondi cu Dorotheea Petre în rolul principal, care nu a avut mai mult de 1089 de spectatori, în opt săptămâni de rulare, cam tot atâţia cât Luna Verde a lui Alexa Visarion. Ces Amours-là, filmul lui Claude Lelouch realizat în România, a fost văzut de circa 4600 de români.

*Cifrele din box office, actualizate până pe 28 noiembrie, sunt cumulate de Agenţia Champions.

Citeşte şi: Ce-au văzut românii în 10 ani de cinema

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here